maanantai 4. tammikuuta 2010

"Julistan teidät pacs-mieheksi ja pacs-naiseksi"

Kirjoitin jo aikaisemmin avioliiton vaihtoehdoista, jotka Suomessa ovat varsin vähäisiä. Jos avioliitto-sopimuksessa muotoiltu käsitys parisuhteesta tai siihen liittyvistä yhteiskunnan sanelemista oikeuksista ja velvollisuuksista ei miellytä, ei auta muuta kuin niellä ylpeytensä tai jäädä ilman.

Ranskassa on hesarin mukaan kuitenkin jo kymmenen vuotta voitu avioliiton lisäksi solmia sisällöltään kevyempi "pacs-liitto". Vaikka liitto on tarkoitettu alunperin homoille, on se jossain päin Ranskaa jo suositumpi heteroiden keskuudessa kuin perinteinen avioliitto.

Voi olla että suurin osa Ranskan pacs-puolisoista on päätynyt ratkaisuunsa pacs-liiton helppouden takia. Sen suosio kuitenkin kertoo myös perinteisen avioliittoinstituution riittämättömyydestä nykyajan pirstaloituneessa yhteiskunnassa. Monelle vapaaseen seksuaalikulttuurin tottuneelle perinteinen avioliitto saattaa tuntua liian jäykältä. Toisaalta moni pariskunta saattaa pitää nykyistä avioliittoa liian löyhänä ja olisi valmis astumaan viktoriaanisen ajan oikeasti peruuttamattomaan avioliittoon. Yksi versio avioliittosta ei vain yksinkertaisesti riitä nykyajalle. Onko mitään syytä olla jakamatta avioliittoinstituutiota useampaan erivahvuiseen ja -laatuiseen versioon?

Ei kommentteja: