maanantai 24. syyskuuta 2007

Kävelykypärä

Suomesssa kuolee vuosittain noin 55 ihmistä polkupyöräonnettomuuksissa. Pyöräilykypärä pelastaisi heistä liikennevahinkojen tutkijalautakuntien mukaan noin 20. Suomen lakiin on siis merkitty pyöräilykypärän kayttöpakko näiden 20 hengen vuoksi.

Katsotaanpa hieman tilastoja. Jalankulkijoita kuolee liikenteessä vuosittain 56. Jos kypärän käyttö määrättäisiin pelkästään liikenteessä jalankulkijoille, pelastettaisiin vuosittain sama määrä kuin pyöräilijöitäkin, eli 20. Kaatumisen tai putoamisen seurauksena vuosittain kuolee 1240 ihmistä. Näistä pelkästään portaissa kaatuen kuolee vuosittain 80 henkeä, huonekaluihin liittyvissä kaatumisissa 52. Otsikolla "muu kaatuminen" löytyy tilastokeskuksen tiedostoista 911 kuolemaa vuonna 2005. Jos oletetaan, että suurinpiirtein sama prosenttiosuus kuin pyöräilijöiden tapauksessa voitaisiin pelastaa kypärällä, pelastaisi kävelykypärän käyttö 450 ihmistä vuosittain. Kypärää tulisi käyttää erityisesti silloin kun on hereillä, mutta sänkystä tipahtamistakaan ei tule unohtaa.

Vuosittain hukkuu noin 185 ihmistä luonnonveteen, altaisiin tai ammeisiin. Lisäksi 50 kuolee hukuttautumalla tahallaan. Jos näistä poistaa ne 56 tapausta, jotka hukkuvat vesiliikenteessä ja joiden tulisi jo lain mukaan käyttää pelastusliivejä, jää jäljelle 130 ihmistä. Heidät voisimme pelastaa määräämällä pelastusliivipakon veden läheisyydessä oleskeltaessa. Suomen lakiin tulisikin ehdottomasti kirjata pelastusliivipakko uima-altaisiin, ammeisiin ja myös siltojen käyttäjille. Myös hukuttautumalla itsemurhaa hautoville tulisi määrätä liivipakko. Koska pelastusliivi pelastaa hukkujan lähes poikkeuksetta, pelastaisimme näin vuosittain lähes 180 ihmistä.

Vuosittain kuolee myös noin 180 ihmistä ampuma-aseiden tai terävien esineiden kautta, jotka voisimme pelastaa pakollisilla viiltosuojilla ja luotiliiveillä.

Koska suurin osa kaikista tapaturmaisesti kuolleista on miehiä, voisimme myös pohtia tulisiko kypärä-, luotiliivi- ja pelastusliivipakot ulotuttaa ainoastaan miehiin.

Tapaturmaiseen alkoholimyrkytykseen kuolee vuosittain 540 ihmistä, jotka voisimme pelastaa pakollisella antabusrokotteella, joka tekisi alkoholin nauttimisen mahdottomaksi. Tahallisen alkoholinkäytön seurauksena kuolee alkoholin aiheuttamiin sairauksiin vuodessa noin 1800 ihmistä, jotka voisimme myös pelastaa antabuksella. Hyvä idea voisi olla lisätä antabusta vesijohtoveteen. Tästä seuraisi tietysti se, että ihmiset hakisivat juomavetensä pullotettuna Virosta, jolloin joutuisimme määräämään pulloveden maahantuonnille rajoituksia. Myös pullovesivero olisi paikallaan.

Ei kommentteja: