maanantai 16. helmikuuta 2015

Käänteislotto


Moni varmasti viikonloppuna huokaisi sekä pettymyksestä että helpotuksesta. Sellainen määrä rahaa kun on kuulemma liikaa yhdelle ihmiselle. 20 uutta miljonääriä on varmasti jonkin sortin ennätys, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että lotto on yhteiskunnallinen syöpäkasvain.

Se, että miljoonilta ihmisiltä kerätään kolehti, joka sitten isketään muutaman harvan kouraan, on kuin irvokas kärjistys ympäröivästä yhteiskunnasta. 

Se, että siihen osallistutaan vapaaehtoisesti, tai jopa innokkaasti, on tragedia. Lotto on ongelma, koska se lisää yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja kasvattaa tuloeroja. Ongelmien korjaamiseksi tarvitsemme käänteisloton. Se toimii näin:

Suorassa televisiolähetyksessä arvotaan yksi miljonääri, (esim. Björn Walhroos), jonka rahat (keskimääräisen suomalaisen netto-omaisuutta vastaavaa summaa lukuunottamatta) jaetaan kaikille lähetyksen katsojille. Jos olemme onnekkaita, arpa suosii Suomen rikkainta kansalaista, Gennadi Timtšenkoa, jolta riittäisi jokaiselle suomalaiselle jaettavaksi lähes puolitoista tuhatta euroa. Huonona viikkona joltain rivimiljonääriltä tippuisi tilille vaivaiset 20 centtiä.

Loton ja käänteisloton lähetykset kannattaisi laittaa peräkkäin ja nimenomaan tuossa järjestyksessä. Silloin olisi nimittäin mahdollista, että sama ihminen voittaisi molemmat arvonnat. Siinäpä olisi vasta hyvä tuuri!


Ei kommentteja: