keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Söpöysloinen-teoria


Voi miten ihana pörröinen otus! Tällainen pitää heti saada!

Stop!

Ajattelepa hetki. Miksi kissanpentu on söpö? Miksi haluat ruokkia sitä ja kaapia sen ulosteita hiekasta?

Minulla on teoria.

Biologiassa kahden eri lajin välistä kontaktia kutsutaan joko parasitsmiksi, kommensalismiksi tai mutualismiksi. Jos toinen osapuoli hyöty kontaktista ja toiselle siitä on haittaa, kyseessä on parasitismi. Jos kummatkin hyötyvät, kyseessä on mutualismi. Jos toinen hyötyy ja toiselle kontaktista ei ole hyötyä eikä haittaa, kyseessä on kommensalismi. Parasiittinen suhde paljastuu erityisesti siinä, että parasiitti kehittyy evoluution kautta jatkuvasti entistä paremmaksi isännän hyödyntäjäksi ja isäntä yleensä pyrkii kehittämään suojauskeinoja parasiitteja vastaan.

Kissojen ja koirien tapauksessa on selvää, että eläimet hyötyvät kontaktista ihmiseen. Mutta entäpä ihminen? Menneisyydessä lemmikit on otettu taloon nimeenomaan niiden hyödyllisyyden takia. Koirat ovat avustaneet ihmisiä metsästyksessä ja vartioinnissa, kissat talon pientuholaisten torjunnassa. Mutta nykyään lemmikin arvo piilee enemmänkin sen tuottamissa mielihyvän tuntemuksissa. Tämä myös näkyy lemmikkien evoluutiossa. Yhä useampi kissa- ja koirarotu on jalostettu enemmänkin söpöyden kuin hyödyllisyyden ehdoilla. Tuottaako söpöys siis ihmiselle mitään?

Vaikka tällä hetkellä lemmikin viemä ruokamäärä tuntuu vähäiseltä, voi tulevaisuudessa ruuasta olla pula ja lemmikkien välinen taistelu isännistä kiristyä. Mihinkä tämä johtaa? Koska lemmikit otetaan kotiin niiden söpöyden perusteella, näemme siis tulevaisuudessa entistä söpömpiä lemmikkejä, joiden söpöyttä ei kykene vastustamaan raavainkaan mies. Seuraava askel onkin, että söpöt karvaturrukat tarrautuvat ruokakupin sijaan suoraan kaulavaltimollesi ja imevät energiansa suoraan isännästä. Kadulla kävelee harmaita ja aneemisia ihmisiä söpöjä ääniä päästeleviä karvapalloja kauloissaan. Mutta kun ne ovat niin söpöjä!!

Ei kommentteja: