keskiviikko 2. heinäkuuta 2008

Törkeä ja erittäin laaja eläinten kidutus paljastunut Suomessa.

Epäilyt kansainvälisestä kidutusringistä kerääntyvät

Suomen
Eläintensuojelujärjestö
on julkistanut suomalaisissa maidontuotantolaitoksissa salaa kuvattua materiaalia. Videoilla näkyy törkeää eläinten kidutusta ja hyväksikäyttöä. Järjestön mielestä video todistaa, että kidutus on Suomessakin systemaattista ja tahallista.
Erityistä kohua on aiheuttanut videolla näkyvät tilanteet, joissa maitohappobakteereita pakotetaan tekemään maidosta viiliä tai piimää. Eräässä sammiossa olevassa maitolietteessä maitohappobakteereita pidettiin epäinhimillisissä olosuhteissa jopa kuukausia tavoitteena saada aikaiseksi Emmental-juustoa.

Suomen Eläintensuojelujärjestön puheenjohtaja Erkki Itu pyörittelee järkyttyneenä kädessään juustopalasta.
"Maitohappobakteereiden epätoivoinen taistelu on tallentunut irvokkaasti tähän juustoon. Nämä reiät palaavat painajaisiini joka yö," kertoo Itu kyyneleitä pyyhkien.

Maitotuottajien
yhdistyksen
varapuheenjohtaja Pekka Kerma katselee videota epäillen.
"En usko, että tällainen toiminta on kovinkaan laajalle levinnyttä. Nämä tapaukset ovat selvästi poikkeuksia," sanoo Kerma naama peruslukemilla.

Sisäministeri
Yrjö-Kalevi Orwell
lupaa asiaan muutoksia.
"Kyllä periaatteena pitää olla, ettei yksikään olio kärsi turhaan Suomessa."
Eduskunnassa on viikon päästä esillä lakiesitys, joka pakottaisi maitotuottajat parantamaan maitohappobakteereiden oloja. Lain vaatimuksiin kuuluu, että maitohappobakteereita säilöttäisiin tilavissa petrimaljoissa, joissa ne voisivat käyskennellä keskenään ja uiskennella keittoliuoksessa. Työsammioihin pitäisi lisäksi asentaa riittävä ilmanvaihto ja valaistus, eikä sammioissa saisi pitää bakteereita kuutta tuntia pidempään yhtä mittaa.
"Myös maitohappobakteereiden lopettamiseen tulee kiinnittää huomiota. Tässä voitaisiin siirtyä samaan suuntaan kuin karjataloudessakin, eli voimakas sähköshokki anukseen, " lisää kermaa kahviinsa kaatava ministeri Orwell.

Ei kommentteja: