tiistai 16. lokakuuta 2007

Työttömien lakko

Työttömät saavat kuussa alle 500 euroa, kun suomalaisten keskipalkka on peräti viisinkertainen. Kuinka tällainen vääryys on päässytkään tapahtumaan? Nyt, kun lakkoja ja joukkoirtisanoutumisia tapahtuu ympäriinsä, on hyvä tilaisuus tuoda esille työttömien taloudellinen ahdinko.

Ensimmäinen askel onkin työttömien suurlakko. Ajatelkaa mitä kauheaa tapahtuukaan, kun yksikään työtön ei ilmesty maanantaiaamuna työvoimatoimistoon. Valtiovalta olisi hetkessä polvillaan. Koko valtava sosiaalibyrokratian rattaisto pysähtyisi tykkänään. Jos lakko ei auta, on seuraava askel ilman muuta joukkoirtisanoutuminen työttömyyskortistosta. Mikä pahinta, tämä johtaisi siihen, että sosiaalisektorilla jouduttaisiin tekemään mittavia lomautuksia, mikä johtaisi työttömien lukumäärän kasvamiseen.

Kaikki nuo lukemattomat työttömät katoaisivat työreservistä. Mitä tapahtuisikaan työläisten ja työnantajien voimasuhteille, kun työnantaja ei voisikaan uhkailla potkuilla ja "jonkun työttömän tilalle palkkaamisella"? Jos tilanne kärjistyisi, saattaisi yksityinen sektori porvarihallituksen avustuksella tilata Kiinasta uusia työttömiä, jotta työntekijöitä voitaisiin taas uhkailla. Tämä kannattaa pitää mielessä ennen kuin kannustaa työttömiä lakkoon.

Ei kommentteja: