lauantai 18. kesäkuuta 2011

Kaikki vammaisetko samanlaisia?

Tänä iltana televisiossa esitettävää elokuvaa kuvaillaan lehdissä ja netissä tavalla, joka paljastaa jotain ihmisten asenteista vammaisia kohtaan. Kuvausten mukaan Älyvapaassa vedossa päähenkilö päättää rahapulassaan tekeytyä henkisesti jälkeenjääneeksi ja osallistua paralympialaisiin. Kuulostaa tyhmältä, mitä se toki onkin, sillä paralympialaisissa menestyäkseen pitäisi ensin puhkaista silmä tai amputoida jalka.

Kerrataan tämä nyt vielä: paralympialaisissa kisaavat fyysisesti rajoitteiset henkilöt; kilpailu on vähintään yhtä totista kuin tavan olympialaisissakin. Osallistuakseen paraurheilijan tulee olla liikuntavammainen, amputoitu tai näkövammainen. Elokuvassa sen sijaan osallistutaan todellisuudessa ns. Special Olympicsiin, kehitysvammaisten kisailuun, jossa tärkeintä on se että kaikilla on hauskaa. Osallistujilta vaaditaan jonkinasteinen kognitiivinen kehitysvamma.

Tähän virheeseen haksahtaa jokainen suomalainen sanomalehti, jonka tv-tiedot onnistuin löytämään, mukaanlukien hesari, karjalainen, kaleva ja keskisuomalais-konserni johon arvosteluja ruksaa Marko Ahonen.

Toistaiseksi ainoa suomalainen lähde, jossa virhettä ei ole, on suomi24.fi -sivuston telvis -palvelu. Sielläkin tosin puhutaan vammaisten olympialaisista ja erityisolympialaisista.

Mitähän tästä ajattelisi vaikkapa kolminkertainen paralympiakultamitalisti ja 100m maailmanennätyksen haltija Leo-Pekka Tähti, joka on siis maailman nopein mies pyörätuolissa? On hyvinkin mahdollista, että yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista joutuu nimikirjoituksen pyytäjiä useammin hätistelemään ympäriltään ihmisiä, jotka puhuvat hänelle yliselkeästi kovaan ääneen, koska luulevat että pyörätuolissa istuu joku kehitysvammainen, mikähän lie.

Ei kommentteja: